Dodane przez Redakcja Jak.pl 0 0 bilans ocen: 0
12 lat temu
Białka jajek to często produkt, który pozostaje nam na przykład przy pieczeniu ciast, do których wykorzystuje się tylko żółtka. Wiele osób, które stawia swoje pierwsze kroki w kuchni zazwyczaj wylew je sądząc, że nie przydadzą się one do niczego konkretnego. Jednak każda prawdziwa gospodyni wie, że wyłącznie z białek można zrobić wiele ciekawych potraw i deserów, które zachwycą swoim smakiem i konsystencją. Jedną z najlepszych rzeczy jakie można zrobić z białek jest omlet wiedeński, który smażymy z po ubiciu z nich sztywnej piany może być Smak takiego omleta jest wspaniały i zachwyca on swoją konsystencją i może służyć jako wyśmienity deser.
Piana z białek doskonale nadaje się również do zapiekania. Ciasta, na wierzch którego wylejemy piankę nabiera szlachetności, a jej wierzchnia warstwa staje się krucha i nadaje ciastom niepowtarzalnego smaku i wyglądu. Jeszcze innym zastosowanie dla białek jajka są ciasta wyłącznie z ubitej piany, które mogą być zagęszczone np. mąką lub wiórkami kokosowymi. Dlatego też zanim zdecydujemy się na wyrzucenie pozostałych białek z jajek poszukajmy przepisów, gdyż mogą one posłużyć do zrobienia naprawdę ciekawych rzeczy.
161 odpowiedzi
76 odpowiedzi
66 odpowiedzi
61 odpowiedzi
48 odpowiedzi